• Združenje Vril
  Neverjetno združenje, ki je projektiralo prve "leteče stroje".

 • Nikola Tesla
  Zgodba največjega vizionarja - znanstvenika, ki se je rodil pred svojim časom.

 • Današnji sistem
  Šole, religije, zabavna industrija - instrumenti za zatiranje človeškega potenciala.

 • Bio-psihološko vojskovanje
  Vojskovanje novega tisočletja in Iluminatske alternative.

B-B-Blog!

Misli in razmišljanja običajnih ljudi...
12.
Sep
2017

Vzdrzevanje kolesa

Posted by: Follow the RaBBit

Tagged in: Untagged 

Kompatibilnost komponent na biciklu.

Nadgranja kolesa in kaj moramo paziti.

3 Most Outdated Bike Components We Still Use On Modern Bicycles!

https://www.youtube.com/watch?v=ORnRRPyzqKg&t=452s

 

Poznamo vec proizvajalcev opreme, med katerimi lahko pride do problema med kompatibilnostjo, tako imamo:

SHIMANO

SRAM

CMPAGNOLO itd...

 

 

2017-2018 Products compatibility Information - 2017-2018

link, upam, da deluje, kjer jeprikazano, kako so kompatibilni doloceni shimano deli med sabo.


https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwjZ7siC06DWAhXIMhoKHWQNA-8QFgguMAE&url=http://productinfo.shimano.com/download/pdf/com/1.8/en&usg=AFQjCNEp5f3YiRdankAwcOEQC-m99Qsd9g

 

Sprednje in zadnje kolo mora ustrezati sirini vilice, ki je lahko razlicna, glede na tip in starost kolesa, ceprav vecina so standardizirana.

https://www.sheldonbrown.com/cribsheet-spacing.html#k7fw

"100 mm Modern front hubs.

135 mm Rear 7- 8- 9-10-11-speed (MTB); rear with disc brake (road)"

 

 

 

Zadnje kolo lahko ima  freewheel ali cassette:

 

Stari mehanizmi do 7 brzin so bili freehub in so bili zasraufani na feltno, medtem, ko cassetto, se samo natakne gor in zasraufa z enim clenkom, toda tudi tle so 3 razlicne varjante in verjetno se vec.

 

6-7 brzin istega proizvajalca so nekako kompatibilne, tudi 8, vsaj verigo uporabljajo vsi enako, pomembna je predvsem sirina verige, ker od 9 prestav in naprej mora biti ozja, toda korak verige ostane enak, samo zobniki na kasseti so bolj ozji, da se jih lahko natakne se na isti hub in tudi tle vprasanje kompatibilnost hubov in cassette, ker za 10 in 11 prestav so potrebni posebni hubi baje, tako, da tle se nisem cisto siguren.

 

Razdalja zobnikov na casseti : cassete hub spacing, diagram:

https://www.sheldonbrown.com/cribsheet-spacing.html#k7fw

 

Naceloma so shimano menjalniki "derilleur" in menjalce rocice"SHIFTERS" do 8 in morda celo 9 brzin nekako kompatibilni med sabo.

 

Vsak klik povlece doloceno dolzino zice, ki je za 7 brzin baje vse enaka ne glede na model, samo da je ista znamka "shimano", vsaj v teoriji. Zadnji menjalnik pa se glede na njegov vgrajeni prenos premakne. 

 

Premik kabla * prenos menjalnika "RATIO" = Premik menjalnika, ki mora ustrezati sirini razdalje med zobniki "Center-to-center Spacing"

Cable pull * Derailleur shift ratio = Cog pitch

Cassette /Freewheel Spacing

CABLE PULL, menjalna rocica menjalnika, premik kabla.

http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/

 

Shimano Standard 1.7 mm RATIO

Shimano 8 2.8 * 1.7 mm RATIO = 4,8mm

 

Pomemno je, da je  menjalna rocica "SHIFTER" enaka glede na CASSETO, stevilo zobnikov zadaj in seveda istega proizvajalca, ker razlicni proizvajalci imajo razlicne potege menjalne rocice "SHIFTERJA" in tudi menjalnik zadaj ima verjetno razlicni RATIO, prenos. Sicer pa verjetno za 7-9 brzin niti ni pomemben zadnji menjalnik, samo, da je istega proizvajalca.


Menda mi bo delal tudi najnovejsi menjalnik za 9 brzin na kolesu ki ima 7 oziroma 8 zobnikov. Tudi od 6-8 prestav ni tak problem, ker je vse dokaj kompatibilno, ker so velike tolerance in dosti prostora za verigor. od 9 prestav naprej pa rabis tanjso verigo, katero pa lahko uporabis tudi za nizje stevilo prestav, ker je tanjsa, medtem, ko obratno ne gre, saj veriga za 6-8 prestav, je presiroka, za iti med zobnike od 9 ali vec prestav. Vse je razvidno iz zgornjih linkov in dimenzij.

Verigo pa je najceneje narociti preko E-BAY, ker dobis lahko zelo poceni, tako kot tudi mnoge ostale dele.


Kako hitro bo slo kolo pa je odvisno od sprednjih in zadnjih prestav, steje se stevilo zobov na zobniku "CHAINRING na gonilki "CRANKSET" deljeno z zobniki na zadnji, kar pomeni.

 

Spredaj najvecji obroc ima 44 zobnikov, zadnji pa 11, torej

44/11=4  , kar pomeni, da en obrat gonilke spredaj pomeni 4 obrate koles zadaj.

To je najvisja prestava primer lahko seveda spreminjamo kombinacije., medtem, ko najnicja je 24 zobov spredaj in 28 zobov zadaj,

24/28=0,85, kar pomeni, da en obrat gonilke spredaj pomeni 0,85 obrate koles zadaj.


Tako lahko spredaj tudi prilagajamo stevilo zobnikov 1-3, poljubno, glede na nase zelje in potrebe, saj nekoc smo imeli kolesa brez menjalnikov in samo eno brzino.

Edino moramo paziti kaksen sistem pritrjevanja gonilke imamo in kaksni lezaji "BOTTOM BRACKET ali BB na kratko"

http://www.parktool.com/blog/repair-help/bottom-bracket-standards-1#article-section-1Tudi te se da nekako zamenjavati, moamo poznati predvsem dolzino lezaja, ponavadi je 68-73mm, toda so tudi razlicne dimenzije lahko, ter sirino navoja in korak navoja, saj baje, da tudi tle nekateri imajo razlicne navoje.

 

Vecina nas ima tak starinski sistem, ki pa se ga da nadgraditi z novejsimi.

 

 

Recimo neki takega, samo je pa drago.

 

!!!Bicycle frames utilizing pressed bearing standards do not have any threads inside the bottom bracket shell.!!! 

 

Število prikazov: 35
Komentarji (1)add comment

VICTORIA SALGADO said:

...
Pozdrav,
Trebate li zajam? Ili vam je potrebno hitno financiranje za svoj projekt ili druge svrhe? Jeste li u dugu i trebate zajam za konsolidaciju duga? Mi smo tu da vam pomognemo financijski jer nudimo brz i pouzdan zajam po kamatnoj stopi od 2% ljudima, tvrtkama i društvima diljem zemlje. Naši su uvjeti i uvjeti jasni i vrlo razumljivi. Naše trajanje traje do 50 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban i transakcija je 100% sigurna i sigurna za sve kupce. Za više informacija i provjeru ispunjavanja uvjeta kontaktirajte nas putem e-pošte na (victoriasalgadoloanfirm@gmail.com)
22. september 2017

Napišite komentar
zmanjšaj | povečaj

busy

Zadnje na Blog!u

 • Vzdrzevanje kolesa by Follow the RaBBit
  Kompatibilnost komponent na biciklu. Nadgranja kolesa in kaj moramo paziti. 3 Most Outdated Bike Components We Still Use On Modern Bicycles! https://www.youtube.com/watch?v=ORnRRPyzqKg&t=452s   Poznamo vec proizvajalcev opreme, med katerimi lahko pride do problema med kompatibilnostjo, tako imamo: SHIMANO SRAM CMPAGNOLO itd...     2017-2018 Products compatibility Information - 2017-2018 link, upam, da deluje, kjer jeprikazano, kako so kompatibilni doloceni shimano deli med sabo. https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwjZ7siC06DWAhXIMhoKHWQNA-8QFgguMAE&url=http://productinfo.shimano.com/download/pdf/com/1.8/en& ...